- Jag tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet.


-

Are you suffering from

heartbreak?

Really?

Because I can cure you

All you'll need is

the lower half of my body

and me whispering

words your mother doesn't like

in your naive ears

I'm quite sure

it works better than

any alcohol

painkiller or tragical movie

At least there's no

harm in trying


02; your first love

Små dagisflirtar, mellanstadiepussar och bussblinkningar får inte vara med idag. Det blir bara en massa tankeverksamhet ur min dagbok, och jag tror att ni kommer ha översikt med att jag var himla få år och blygt blixtförälskad.

 

"Det vore enklare om man kunde slå in allt i bubbelplast och rosa sammet och alltid använda metaforer och prinsesstårtor med extra grädde och låta allt förbli anonymt."

 

"Han brukar titta på mig, visserligen i smyg, och le åt mina berättelser, visserligen i smyg, och följa mig med blicken när jag går förbi. I smyg."

 

"Jag borde släppa taget efter fem tusen år av passivitet kan man tycka, men någonting i mig säger att han är en oslipad diamant."

 

"Det är ju för fint, alltihopa, han. Och för tragiskt."

 

- Jag tycker att du är snygg.

- Bra. Fast du skulle ju kunna tycka att jag är ful egentligen, bara att du inte kan säga det!

- Nej, så är det inte.

- Men! Nu är du tyst ju! Du blev säkert rädd.

- Men, vad skulle jag bli rädd för?!

- Jag vet inte. Mig?

- Varför skulle jag bli rädd för dig?

- Jag vet inte. Ibland får man för sig konstiga saker.

 

"Jag blev helt chockad, jag trodde aldrig att han skulle våga fråga. Var ska vi vara? Vad ska vi göra? Hur kommer han vara? Hur kommer jag vara? Herregud."

 

"Han smsade mig när han hade sprungit ifatt bussen och vinkat till mig genom rutan. 'Du är lika söt på insidan som du är på utsidan.' skrev han."

 

"Kan jag ta dig doft från min kudde och stoppa ner den i en liten burk? Det skulle vara fantastiskt fiffigt, som en påminnelse om hur jag känner mig nära dig."

 

"Saker jag hunnit göra den här helgen:

- Köpa nya skor.

- Göra slut med min pojkvän, som inte ens var min pojkvän. Det gör ändå ont. Fan, vad ont."


01; introduce yourself

 

Jag kallades för jordgubbsmun av min pappa och andra, tills jag blev för gammal för söta smeknamn och alla blev lite rädda för mig istället. Pappas "jordgubbsmun" ersattes av okändas "kuksugarläppar", fast jag är ju samma glasfjäril ändå. När jag växte upp pratade jag en svårförståelig blandning av finska och svenska och åt makaroner med händerna i linnen som alltid gled upp över min runda, vita mage. Jag tyckte inte så värst mycket om att ha kläder på mig, jag brukade klä av mig dem och springa naken för minusgraderna gjorde inte så mycket, trodde jag. Så var jag även sjuk mest hela tiden, öroninflammationer hit och halsinfektioner dit. Men jag var lika glad för det, och minst lika arg! Jag klättrade i bokhyllor och granar och retade min storasyster och hennes pojkvän, jag hängde i dörrhandtaget och skrek mig röd och hes till jag fick komma in på deras rum. Det var någon slags mörklila, nykter opiumhåla mitt i 90-talet, där allt som existerade var tv-spel, vykort, lavalampor och grungemusik. Jag ville också så gärna vara en storasyster och ha ett lila rum med klotter på skrivbordet och pojkar i sängen.

 

Och när man är fjorton år och sådär stereotypiskt vilsen i sig själv så hamnar man ju lätt i sin säng, med någon pojke som är så nöjd över att sitta just där på ens täcke. Det var någon en stund och så var det någon annan, de gillade själva bilden av mig men jag var så himla trasslig och skygg att inget blev så bra i slutändan. Jag umgicks med människor som var bra och mindre bra för mig, lyssnade på mörk musik och fotograferade allt som mina ledsna ögon inte ville komma ihåg egentligen. Och visst trodde jag att mitt hjärta skulle vara en blyg kolbit för resten av livet, vad skulle jag annars tro; ändå kom Den Stora Våren någon gång när jag var femton år. Sedan dess ungefär har jag dejtat mig själv och jag och jag har äntligen börjat lära känna varandra.

 

Jag blir lätt kär, men hatar nästan lika lätt. Jag oroas av olika slags stereotyper och tvångsmässiga sociala sammanhang. Jag skrattade när min lärare sa "Du är en konstnär, och jag accepterar det. Du tycker inte om strukturer, och jag har förstått det", men någonstans kanske det var ganska rätt. Regler brukar smitta mig med en reflex att agera impulsivt. Min familj brukar kalla mig för lyckopiller, men ibland är jag väldigt ledsen också. Jag kan verka vanlig ibland, men mestadels är jag ganska konstig. Och stundtals älskar jag verkligen mig själv.


- Fem rader för mycket

Jag har ödslat mina timmar åt att

jaga ett vackert förkroppsligat fantasifoster

men nu vill jag aldrig se honom mer

om han inte är mer än

såhär

Vad var det förut som fick det att

kännas som att golvet försvann underifrån mig

kittla som en fjäder på ögonlocken

när han andades

för nära

 

Känner han inte att

han har gått ner sig

han har fångat motsatsen till mig och

låtsas leende nu att det

duger

Det kommer inte att fungera

för de är bara yta mot yta och de har inga

brustna glasfjärilar att lappa ihop tillsammans;

han får vara ensam

i skärvor

 

Och det enda jag kan göra är att titta på

det är det enda jag vill göra

eftersom det inte finns något öppet köp

ingen ettårsgaranti

på mig

Och jag är alltid elak mot honom för det,

jag kan ju inte låta bli

för att glasfjärilarna löper amok i min mage

och de kan varken flyga ut genom munnen

eller dö

 

Men när man tänker efter var det inte

så mycket som gick sönder den kvällen

bara mitt hjärta och några

vinglas

 


- Äsch

"Mitt hjärta flagnar", tänkte jag, men jag tror inte att jag har haft kontakt med mitt hjärta på riktigt någonsin. Jag tror att det bara finns där, närvarande halvt på riktigt för de som vet hur. För de som inte har för höga förväntningar, för de som tror att allt kan vara sant. Jag kanske är en realist trots allt, eller en hypokondriker; jag tror att alla har ett kontaktnät till sitt hjärta men av någon anledning blev jag utan. Jag tror inte att det är mitt fel, iallafall inte medvetet.

- Prognoser och löften

Ibland börjar ett år bra och ibland börjar ett år väldigt dåligt.
Det var en som sa att det kanske var för mig som för ljuslyktan då på nyårsafton, som vi tittade på när den far mot himlen; den fastnade i gatlyktan en stund, men steg bara högre och högre mot molnen efter det. Eftersom det ibland känns som om vissa människor inte ska vara något annat än friska trots allt genom allt, känns livet som en lögn om det inte förblir så. Och det förblir ju faktiskt inte så, sanning och konsekvenser jagar alla människor. Idag till exempel. Men jag tänker på gatlyktan. Det ska bära uppåt.

RSS 2.0